28/5/09

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

 
Στην τελευταία μας εξόρμηση είχαμε την τύχη να βρεθούμε στον ίσκιο μιας καρυδιάς.
Κι επειδή αυτή την εποχή τα καρυδάκια είναι ότι πρέπει για γλυκό μάζεψα λίγα, γιατί ακόμη δεν ήταν όλα στο μέγεθος που θα ήθελα για γλυκό.
Αυτό το γλυκό είναι από τα πιο ωραία Ελληνικά γλυκά του κουταλιού, η μητέρα μου δεν άφηνε ποτέ το σπίτι μας χωρίς αυτό το γλυκό μου έμαθε τη συνταγή και είναι η δεύτερη φορά που το φτιάχνω. Κι ως απείθαρχη κόρη έκανα κι εδώ τις τροποποιήσεις μου.
Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον αδέκαστο κριτή του σπιτιού ικανοποιητικότατο.


Ας το φτιάξουμε λοιπόν.
Οι αναλογίες υλικών είναι:
Για 1 κιλό καρυδάκια
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ νερό
λίγα μοσχοκάρφια
το χυμό 1 λεμονιού
Τι κάνουμε:
Δεν θα σας έλεγα ότι είναι και το ευκολότερο γλυκό αλλά έχετε υπομονή και θα ανταμειφθείτε
Κατ΄αρχήν τα καρυδάκια που θα μαζέψετε πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους και τρυφερά.
Αλλιώς θα τα σπάσετε να κάνετε καρυδόπιτα!!!
Ο έλεγχος της τρυφερότητας γίνεται με μια βελόνα πλεξίματος λεπτή ή ένα μεταλλικό σουβλάκι λεπτό. Αν περνάει εύκολα στο καρυδάκι σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για γλυκό, τα υπόλοιπα τα πετάμε αν κάναμε τον κόπο και τα κόψαμε. Εγώ πάντως λέω ότι είναι τύχη να βρεις όλα τα τρυφερά.


Πλένουμε λοιπόν τα καρυδάκια και τα καθαρίζουμε με το εργαλείο καθαρισμού της πατάτας, ελαφρά.
Αφαιρούμε μικρό κομματάκι κι από τις δυο πλευρές και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να σκεπάζονται καλά. (Προσοχή φοράμε γάντια διπλά γιατί βάφει πολύ)


Τα αφήνουμε εκεί τρεις μέρες αλλάζοντας το νερό 1 -2 φορές την ημέρα.
Την τέταρτη ημέρα βάζουμε τα καρυδάκια σε νερό που βράζει για 5 λεπτά τα στραγγίζουμε κι αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

Θα πρέπει στο τέλος του βρασίματος να κόβονται με πιρούνι.
Όπως θα καταλάβατε όλα αυτά τα κάνουμε για να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν.
Καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι σε κάθε καρυδάκι ή αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση του βάζουμε λίγα μέσα σε μια γάζα που θα προσθέσουμε στο σιρόπι και θα πετάξουμε στο τέλος της διαδικασίας.
Κι ήρθε η ώρα του δεσίματος του γλυκού.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα καρυδάκια και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Αφήνουμε το γλυκό για μια νύχτα και θα συνεχίζουμε το δέσιμο την επομένη.
Τώρα πότε το γλυκό έχει δέσει αυτό είναι και το πιο δύσκολο στο συγκεκριμένο γλυκό.
Εγώ λοιπόν μετά από πολλά γλυκά που έχω φτιάξει και τηρώντας αυτή τη φορά τις συμβουλές της μαμάς (ακούς μαμά) βάζω σε ένα πιατάκι λίγο σιρόπι το βάζω στην κατάψυξη για λίγα λεπτά κι όταν το βγάλω και πέφτει κόμπους κόμπους είναι έτοιμο.
Ένα άλλο κόλπο είναι να ρίξουμε μια δυο σταγόνες σιροπιού σε ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να πέφτει σαν μια μαλακιά κλωστούλα , η οποία δεν πρέπει να μαζέψει μέσα στο νερό αλλά να είναι σαν πηκτό υγρό.
Τελικά όλα τα πράγματα θέλουν την εμπειρία τους.
Την επομένη λοιπόν ημέρα ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για το τελικό δέσιμο.
Όταν τέλος πάντων είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει το γλυκό προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και κλείνουμε τη φωτιά.
Μοιράζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Το γλυκό πρέπει να κολυμπάει μέσα στο σιρόπι και να μην είναι στριμωγμένο στο βάζο.
Παρατηρήσεις
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.
Αν σας περισσέψει σιρόπι μην το πετάξετε αλλά κάντε το λικέρ.
1 όγκος σιρόπι και 1/2 όγκος τσίπουρο με λίγα μοσχοκάρφια μέσα σε γυάλινο μπουκάλι καλά κλεισμένο και θα έχετε ένα υπέροχο λικέρ.

Τώρα τι παρασπονδίες έκανα.
Η μαμά τα καρυδάκια τα έβαζε σε ασβεστόνερο για 2 ώρες και μετά αφού τα έπλενε καλά τα έβραζε να μαλακώσουν.
Εγώ ασβέστη ήταν αδύνατο να βρω κι έτσι πάει αυτό τα στάδιο.
Μεταξύ μας δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται αλλά μην της το πείτε!!!
Όσοι αποφασίσετε να το φτιάξετε θα πρέπει να βιαστείτε καρυδάκια τρυφερά μόνο για λίγες μέρες ακόμη.
Για αυτούς που δεν θα βρείτε κάντε υπομονή μέχρι να γίνουν τα καρύδια να φτιάξετε καρυδόπαστα

23 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ξανθή το καρυδάκι είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!!
Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ποτέ να βρω καρυδάκια κατάλληλα για να το φτιάξω!
Θα αρκεστώ λοιπόν να κεραστώ από το δικό σου!!

kiki είπε...

Περιμένω κι εγώ να τσουρομαδήσω την καρυδιά μου για να κάνω γλυκό και λικέρ. Όσα δεν κάνουν Ξανθή, αν δεν εχουν ξυλώδη καρπό μέσα, κάνουν για λικέρ. Για να δω...θα προλάβω να τα κάνω κι εγώ;
Τα καθαρίζεις εντελώς απ' έξω; Ή μόνο σε 2 σημεία; Δεν κατάλαβα καλά.

Ξανθή είπε...

Έλενα πράγματι είναι δύσκολο να βρεις,γιατί πρέπει να πετύχεις τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου μετά είπαμε πάει!!!και να έχεις και καρυδιά αυτό που το βάζεις στην Αθήνα λίγο δύσκολο.
Εγώ στο χωριό έχω πολλές αλλά μου πέφτει λίγο μακρυά ιδιαίτερα φέτος που έχω άλλα τρεχάματα.
Να κανονίζουμε λοιπόν με τη Μαρία μια συνάντηση να σας κεράσω!!

Ξανθή είπε...

Κική μου ευτυχώς όλα ήταν μια χαρά γιατί ακόμη είναι νωρίς αλλά όπως λέω και στην Έλενα τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Έκανα λικέρ με το σιρόπι όμως.
Εγώ το καθαρίζω απέξω όλο σύμφωνα με της οδηγίες της μάνας ε να μην κάνω κι άλλη παρασπονδία.
Έχω δει βέβαια συνταγές που λένε χωρίς καθάρισμα αλλά κόψιμο στις δυο άκρες τους.

kiki είπε...

Η αλήθεια είναι ότι κάτι ξέρει η μαμά. Αν δεν τα καθαρίσεις, βγάζουν φλουδίτσες και ίνες μετά στο σιρόπι...

γαστεροπληξ είπε...

αν και είμαστε λάτρεις των καρυδιών, γλυκό δε τα τρώει κανένας μας, μόνο λικεράκια φτιάχνω ειδικά για μένα, βοηθά στα προβλήματα θυροειδούς

Ξανθή είπε...

Γαστεροπληξ πολύ ενδιαφέρον αυτό με το λικέρ για πες με ενδιαφέρει γιατί κι εγώ έχω κάποιο μικρό πρόβλημα λες να το λύσω με το λικεράκι;;

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

λικέρ καρύδι, μέσα σε τσίπουρο, ή ούζο χωρίς γλυκάνισο όμως, βάζουμε ολόκληρα τα καρυδάκια καλοπλυμένα. τα τρυπάμε με ένα καρφί γύρω-γύρω και τα αφήνουμε ΟΧΙ 3-4 μέρες για να πάρει χρώμα και ωραίο άρωμα το λικέρ όπως συνήθως, ΑΛΛΆ το αφήνουμε για 40-50 μέρες. μετά βάζουμε ΕΛΑΦΡΎ ΣΙΡΌΠΙ ΖΑΧΑΡΗΣ και είναι έτοιμο. επειδή μένει πολλές μέρες, (πάνω από 4 μέρες αρχίζει και πικρίζει το λικερ) πικρίζει αλλά είναι πολυδοκιμασμένο γιατρικό. κάθε πρωι ένα σφηνάκι λικέρ καρυδιού και ρυθμίζεται ο θυροειδής, τουλάχιστον δεν έχουμε επιπλοκές.....σιγά μην ήξεραν οι γιαγιάδες μας από ενδοκρινολόγους....

Ξανθή είπε...

Γαστεροπληξ καταπληκτικό!!
Θα φροντίσω να μου φέρουν κι άλλα καρυδάκια να φτιάξω μια δόση.
Αν δεν σου κάνει κόπο για πες τις αναλογίες.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Benikos place είπε...

Πωπω τι μαθαινει κανεις μεσα απο τα μπλοκ!!! ουτε η βικιπαιδια δεν σας φτανει.Ευχαριστουμε και για το λικερ και για το γλυκο με τα καριδακια.Καλο βραδυ.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δοσολογία δεν υπάρχει, καλύπτεις καλά τα καρυδάκια με τσίπουρο, ή ούζο, τα αφήνεις 40-50 μέρες (βάζεις ημερομηνία επάνω στο μπουκάλι)
και όταν περάσουν οι μέρες προσθέτεις όσο σιρόπι αραιό, νομίζεις ότι σε ικανοποιεί, εγώ βάζω ελάχιστο, το χρησιμοποιώ για φάρμακο.

Λίνα είπε...

Ξανθή μου είναι τέλειο. Δεν έχω φάει ποτέ βέβαια τέτοιο γλυκό ( ναι το ομολογώ)και δεν ξέρω καν τι γεύση έχει!! Αλλά έτσι όπως το βλέπω δείχνει νοστιμότατο.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υπερπαραγωγή.
Φιλιά.

despoina είπε...

Τέλειο Ξανθή. Αυτό και το συκαλάκι το πράσινο είναι τα αγαπημένα μου. Ζήλεψα και θα ήθελα τώρα ένα καρυδάκι και ας ήταν και μικρούλι...

Ξανθή είπε...

Νικόλα σε ευχαριστώ πολύ,ελπίζω να κεράστηκες!!
Είδα στο Blog σου τις φωτογραφίες από το Βερολίνο και ζήλεψα.
Πέρασα το Πάσχα χωρίς να μπορέσω όμως να σταματήσω.
Ελπίζω στο επόμενο ταξίδι να κάνω μια καλή στάση.

Ξανθή είπε...

Γαστερόπληξ και πάλι σε ευχαριστώ, μένει να μπορέσω να βρω κι άλλα καρυδάκια!!

Ξανθή είπε...

Λίνα μη στεναχωριέσαι κι υπάρχει βαζάκι και για σένα να δοκιμάσεις.
Άσε που η φίλη σου με την τρέλα που τη δέρνει μπορεί και να ξαναφτιάξει.
Αρκεί να βρεθούν καρυδάκια.

Ξανθή είπε...

Δεσποινάκι ελπίζω να κεράστηκες κι εσύ!!!

vanillia είπε...

Ξανθή, τελικά θα το φτιάξω το γλυκό καρυδάκι, το ζήλεψα όπως είναι πράσινο και τρυφερό...ήδη ζήτησα να μου φέρει μια φίλη καρυδάκια απο την ορεινή Κορινθία, γιατί η δική μου καρυδιά αργεί ακόμα για να την τσουρομαδήσω όπως λέει και η kiki!!!

Ξανθή είπε...

Vanillia η καλύτερη σου επιλογή είναι αυτά της ορεινής περιοχής. Έχω την εντύπωση ότι είναι πιο νόστιμα να επαινέσουμε και μεις οι ορεινοί τα μέρη μας. Εγώ θα προσπαθήσω να πάω στο χωριό σε 10-15 ημέρες για να προλάβω να μαζέψω κι άλλα μιας κι οι απαιτητικοί του σπιτιού επιθυμούν ορεινό καρυδάκι.
Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!

Παναγιώτης είπε...

Βράζουμε το σιροπι, ριχνουμε μετα να βρασουν μαζι τα καρυδια και τα αφηνουμε ολη την νυχτα, ωραια ως εδώ.

Με το δεσιμο ομως που λες τι γινετε;

Λες: "Όταν τέλος πάντων είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει το γλυκό προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και κλείνουμε τη φωτιά."

Ποια φωτια κλεινουμε, αφου την έχουμε κλεισει απο την προηγουμενη μερα και τα εχουμε αφησει ετσι ολη την νυχτα; Δεν λες πουθενα πως την ξανα αναψαμε. Δεν βγαινει νοημα.

Ξανθή είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη αν διαβάσεις εδώ:
Μπορεί να μην είναι πολύ σωστά διατυπωμένο αλλά σε αυτή τη φάση βάζουμε πάλι στη φωτιά για δέσιμο του σιροπιού.
Σε ευχαριστώ για την επισήμανση και θα φροντίσω για καλύτερη διατύπωση.

Παναγιώτης είπε...

Εσεις οι γυναικες τις ξερετε τις ορολογιες και καταλαβαινετε , καποιοι ανιδεοι σαν εμενα που δεν ξανα ασχοληθηκαν με παρασκευη γλυκων, θελουν λιγη παραπανω επεξηγηση σε καποια σημεια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ασπρούλα το καρυδάκι είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού.Η συνταγή σου είναι υπέροχη,συγχαρητήρια.Δοκίμασε όμως εάν θέλεις στο τελευταίο δέσιμο να προσθέσεις μια κούπα μέλι...θα με θυμηθείς!'Αντε και καλή μας όρεξη