12/6/09

Κεράσια, Μαρμελάδα

Η εποχή των κερασιών έφτασε.
Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή προέλευσης θα συναντήσουμε στην αγορά Κεράσια Βοδενών με βαθυκόκκινο χρώμα και τραγανό γλυκό καρπό.
Φράουλα βόλου ο καρπός τους είναι λευκοκίτρινος με ρόδινο επίχρισμα και σάρκα λευκή
Τριπόλεως ο καρπός τους είναι ξανθοκόκκινος τραγανός και γλυκός
Πετροκέρασα ο καρπός τους είναι πιο έντονα κίτρινος και η σάρκα λευκή και γλυκιά.
Εκτός του ότι είναι ένα πολύ ωραίο φρούτο με τα κεράσια μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα γλυκό του κουταλιού τσάτνει όπως θα τα δούμε και σε συνταγές με φαγητά που τους ταιριάζουν μια χαρά.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη μαρμελάδα που έφτιαξα με κεράσια Τριπόλεως.
Σε λίγες μέρες όταν θα έχω ορεινά πετροκέρασα Διακοφτού θα φτιάξω και γλυκό.

Τα υλικά μας
1 κιλό κεράσια (βάρος μετά το καθάρισμα)
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από ένα λεμόνι
Διαδικασία
Είναι από τις πιο εύκολες μαρμελάδες.
Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους με μια φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο.(Μη στεναχωριέστε αν σας καταστέφονται γιατί έτσι κι αλλιώς θα τα κόψουμε κομματάκια).
Προσοχή φορέστε γάντια γιατί το κεράσι βάφει και δύσκολα ξεβάφει.
Καθαρίζουμε τα κεράσια πάνω από ένα ταψάκι και το ζουμί που θα βγει το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε τα καθαρισμένα κεράσια σε κομμάτια ή τα περνάμε ελαφρώς στο μπλέντερ.
Τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε.
Αν τα κεράσια σας είναι πολύ γλυκά ελαττώστε τη ζάχαρη κατά 20-30%.
Ξαφρίζουμε στην αρχή και ανακατεύουμε προσέχοντας μη μας κολλήσει (Όπου υπάρχει ζάχαρη κολλάει εύκολα.)
Όταν λέμε ξαφρίζουμε προσοχή μόνο πάνω πάνω τον αφρό όχι σαν μια φίλη μου που στο τέλος είχε πετάξει και το μισό υλικό.
Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει, διαβάστε προσεκτικά τις τεχνικές για το δέσιμο πριν αρχίσετε τη διαδικασία.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνοντας αμέσως.
Ενημέρωση:Αν δεν σας αρέσουν οι πολύ γλυκές μαρμελάδες αφαιρέστε 20% της ζάχαρης, φροντίστε όμως να γίνει σωστό δέσιμο της μαρμελάδας.

8 σχόλια:

VASILIKI είπε...

Πραγματικά εύκολη μαρμελάδα, θα την φτιάξω σίγουρα, αφού οι σπιτικές μαρμελάδες είναι αδυναμία μου.
Σ' ευχαριστούμε Ξανθή.

Καλό Σ/Κ να έχεις

Αγγελικη Ν είπε...

Ξανθή μου, φτιάχνω μαρμελάδα βύσσινο με τον ίδιο περίπου τρόπο!

Σε ευχαριστώ για την ιδέα με τα γάντια! Πάντα κυκλοφορώ με τα χέρια στις τσέπες μετά το καθαρισμα του βύσσινου...

kiki είπε...

Έφτιαξα κι εγώ πριν 2-3 μέρες με παρόμοιο τρόπο. Κι εγώ με γάντια! Καλοφάγωτη!

Λίνα είπε...

Γεια στα χεράκια σου.
Εύκολη μαρμελάδα. Και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη. Κεράσια είναι αυτά άλλωστε.
Καλό Σαββατοκύριακο.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ξανθή μου οι μαρμελάδες σου είναι η μια καλύτερη από την άλλη!!
Είσαι εξπέρ στο θέμα "μαρμελάδα"!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο:))

big mama είπε...

Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου! Εμένα μόνο ροδάκινο τρώνε, άντε και φράουλα αν είναι του σπιτιού!

vanillia είπε...

Μπράβο Ξανθή, τέλεια η μαρμελάδα σου!
Φτιάχνω και εγώ μαρμελάδα κεράσι και βύσσινο, για το πανέμορφο χρώμα τους.
Και για να τις βάζω στο τσιζκέϊκ που ταιριάζουν πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Ξανθή είπε...

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ όλες.
Μόλις γύρισα από το χωριό με ένα κοφίνι καρυδάκια για γλυκό και λικέρ.
Σας εύχομαι να φτιάξετε όλες μαρμελάδα κεράσι γιατί έχει κάτι το ιδιαίτερο!!
Βύσσινο δεν έχω φτιάξει μου βάζετε τώρα ιδέα αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω τα βύσσινα φέτος.
Πολλά φιλιά σε όλες!!