3/10/09

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Η μαρμελάδα δαμάσκηνο εκτός του ότι συντροφεύει τα πρωινά μας μπορεί να καταναλωθεί και σαν γιατρικό, μια κουταλίτσα το πρωί και βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου.
Φέτος δεν ξέρω πως μου βγήκε και κυνηγάω τα φρούτα να προλάβω, έτσι με τα τελευταία σχεδόν δαμάσκηνα που κυκλοφορούν έφτιαξα πάλι τα βαζάκια μου και μοιράζομαι μαζί σας την τεχνική της.

Τα υλικά μας
Ώριμα δαμάσκηνα
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο έχουμε δυο επιλογές, δηλαδή αν θέλετε η μαρμελάδα να έχει μέσα κομματάκια φρούτου ή να είναι εντελώς λεία.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας διαλέγετε:

1. Πλένουμε τα δαμάσκηνα πολύ καλά τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι.
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε στα χέρια μας και να τα ξεφλουδίζουμε.


Ξεφλουδίζοντας τα τα κόβουμε σε τρία τέσσερα κομματάκια και τελειώνοντας τα ζυγίζουμε.


Για κάθε κιλό αντιστοιχούν 700 γραμμάρια ζάχαρης.

2:Πλένουμε τα δαμάσκηνα καλά και τα βάζουμε με λίγο νερό σε κατσαρόλα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας (όπως ακριβώς περνάμε τις ντομάτες) και συλλέγουμε τον πολτό τους.
Μετράμε τον πολτό με φλιτζάνια.
Για κάθε φλιτζάνι υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλιτζ ζάχαρη.

Εγώ πάντα επιλέγω τον πρώτο τρόπο γιατί μου αρέσει όλες οι μαρμελάδες να έχουν μέσα κομματάκια φρούτου.
Συνεχίζουμε βράζοντας το μείγμα δαμάσκηνου ζάχαρης ξαφρίζοντας εάν χρειαστεί.


Στην περίπτωση που έχετε βάλει κομματάκια τα φρούτα όσο βράζουν πιέζουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας τα μεγαλύτερα κομμάτια ώστε να πολτοποιηθούν.
Μετά μισή ώρα βρασμού αφήνουμε για 12 ώρες σκεπασμένα με πετσέτα κουζίνας.
Συνεχίζουμε το βράσιμο (ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό το στάδιο ανακατεύουμε από την αρχή σε μέτρια φωτιά γιατί η μαρμελάδα κολλάει πολύ εύκολα και τότε θα πάει ο κόπος μας χαμένος) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (1 λεμόνι ανά κιλό φρούτων)
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Εμείς την πρώτη δοκιμή την κάναμε με κρουασανάκια συνταγή της Λίνας.

12 σχόλια:

gasteroplix είπε...

στη μαρμελάδα δαμάσκηνο εκείνο που μου αρέσει είναι το χρώμα. συνήθως τη φτιάχνω με τα κατάμαυρα δαμάσκηνα και έχει ακόμη πιο έντονο χρώμα, και είναι ελαφρώς πιο ξινά, το κακό είναι πως δεν την αγαπούν οι δικοί μου, οπότε δεν πολυφτιάχνω, συνήθως τους την πλασάρω σε τάρτες και σε πάστα φλώρα.
να είχα τώρα το κρουασανάκι με τη μαρμελαδίτσα σου!
γεια στα χέρια σου

Λίνα είπε...

Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Ξανθή μου. Εγώ δεν την φτιάχνω βέβαια ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει, αλλά που χρόνος.
Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.
Φιλιά.

Ξανθή είπε...

gasteroplix σε ευχαριστώ πολύ !!! κι εγώ με σκούρα δαμάσκηνα την κάνω αλλά επειδή αφαιρώ τη φλούδα δεν παίρνει το σκούρο χρώμα.

Ξανθή είπε...

Λίνα μη στεναχωριέσαι εσύ που δεν έχεις χρόνο, βρες έναν εύκολο τρόπο αποστολής κι έφτασαν τα βαζάκια,τι είναι άλλωστε να φτιάξω κανένα παραπάνω εδώ όπως ξέρεις είναι βιομηχανία!!! Πια ώρα θα με διώξουν από δω μέσα δεν ξέρω μαζί με τις κατσαρόλες και τα βαζάκια!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αααααχχ Ξανθή μου, αυτή είναι η μαρμελάδα που έχω καταναλώσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω προβλήματος εντέρου, τώρα πια την έχει συνηθίσει ο οργανισμός μου και δεν βοηθάει σε τίποτε:(
Δεν αμφιβάλλω ότι από τα χεράκια σου είναι σίγουρα πολύ πιο νόστιμη από τις "ετοιματζίδικες"!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Ξανθή είπε...

Έλενα αν χρησιμοποιείς τις έτοιμες μην περιμένεις και πολλά αποτελέσματα η ποσότητα του φρούτου είναι ελάχιστη και στην περίπτωση σου χρειάζεται πολύ φρούτο!!Δοκίμασε το σύκο!!
Καλό βράδυ.

Betty's Cuisine είπε...

Ωραία μαρμελάδα! δεν συνηθίζω να φτιάχνω μαρμελάδες, μόνο βερύκοκο από τα δέντρα του κήπου μας...ααα ναι, και σταφύλι που πήγαινε για γλυκό κουταλιού και κατέληξε μαρμελάδα!
φέτος όμως με έχετε βάλει σε πειρασμό να φτιάξω απ΄όλες!!!

gasteroplix είπε...

τα δαμάσκηνα που βάζω εγώ συνήθως έχουν σάρκα βυσσινί που δεν ξεχωρίζει από τη φλούδα, οπότε φαντάσου χρώμα μαυροδαμασκηνοβυσσινομπορντώ που θα 'λεγε και η Μιρακάκη με τα χαλιά, χαχαχα !!!!!!!

Ξανθή είπε...

Μπέττυ αν τρώτε πρωινό ή συνηθίζεις να κάνεις γλυκά με μαρμελάδες σίγουρα αν έχεις δικές σου είναι μια άλλη υπόθεση,προσπάθησε και θα δικαιωθείς.
Καλή Κυριακή.

Ξανθή είπε...

gasteroplix εκεί στα βόρεια έχετε κάποια δαμάσκηνα διαφορετικά,τα είδα τελευταία στη λαϊκή αλλά δεν αγόρασα γιατί ήταν πολύ άγουρα,βλέπεις σε μας έρχονται αυτά που είναι μέσα στα ψυγεία!!
Κάποια φορά έβαλα δαμάσκηνα και βανίλιες μαζί κι είχα αυτό το χρώμα που λες.
Καλή Κυριακή

kiki είπε...

Την έκανα με σκούρα δαμάσκηνα και με τη φλούδα. Πολύ αγαπημένη μαρμελάδα! Καλοφάγωτη!

Ξανθή είπε...

Κική ευχαριστώ και σε σας καλοφάγωτη!
Κι εγώ με σκούρα δαμάσκηνα την έκανα αλλά αρέσει περισσότερο χωρίς φλούδια.
Καλή εβδομάδα!!