4/1/10

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι



Για το καλό του νέου χρόνου είπα να σας γλυκάνω με ένα γλυκάκι εποχιακό!!
Γλυκό πορτοκάλι μπορούμε να φτιάξουμε με δυο τρόπους, με τις φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια και με ολόκληρα λεπτόφλουδα.
Για σήμερα θα σας δώσω το γλυκό με τις φλούδες και όταν βρω τα λεπτόφλουδα θα ακολουθήσει κι η άλλη συνταγή.
Υλικά
5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα (ακέρωτα)
750 γρ Ζάχαρη
Νερό
Χυμό 1 λεμονιού

Διαδικασία
Ξύνουμε τα πορτοκάλια ελαφρά με τρίφτη χειρός, να φύγει το εξωτερικό τους

τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες, κόβοντας τες σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Αφαιρούμε το πολύ άσπρο της φλούδα όπου υπάρχει και τις διπλώνουμε σε ρολό περνώντας τες σε μια κλωστή μαγειρικής.

Ζυγίζουμε τις φλούδες. Με πέντε μεγάλα πορτοκάλια θα έχετε περίπου 500 γρ φλούδες.
Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 2-3 λεπτά .
Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν για
3 – 5 ώρες.
Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε 750 ml νερό και 750 γρ. ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για το δέσιμο του σιροπιού πριν αρχίστε τη διαδικασία.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Οι ποσότητες ζάχαρης και νερού εξαρτώνται από το βάρος των φλουδών του πορτοκαλιού. Εγώ σας γράφω ακριβώς αυτά που χρησιμοποίησα.
Οι αλλαγές ως προς τις ποσότητες δικές σας.

32 σχόλια:

iwanna είπε...

Kαλή χρονιά γλυκαμένη σαν το πορτοκαλάκι που έφτιαξες.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Με τον ίδιο τρόπο κάνω νεραντζάκι και περγαμόντο, μόνο που τα ξεπικρίζω λίγο περισσότερο.
Το πορτοκάλι όμως φαντάζομαι δεν θα θέλει ιδιαίτερο ξεπίκρισμα.
Καλή βδομάδα εύχομαι!

Betty's Cuisine είπε...

Αντε...για το καλό του χρόνου θα κεραστώ κι εγώ απο το γλυκάκι σου...και από Δευτέρα είπαμε ε; δίαιτα (λέμε τώρα...)

Υ.Γ. Η παρουσίαση υπέροχη!!!

big mama είπε...

Πω πω, λαχταριστό! Γειά στα χέρια σου!

kiki είπε...

Απόψε έφτιαξα πορτοκάλι ολόκληρο, όχι φλούδα. Καλοφάγωτο Ξανθή. Δείχνει τέλειο!

Penelope είπε...

Τέλειο Ξανθή μου.
Καλή Χρονιά και αρωματική σου εύχομαι.

Εγώ πρόσφατα έφτιαξα ένα cheesk cake πορτοκάλι και επειδή δεν είχα εύκαιρη μαρμελάδα, έκανα 2 πορτοκάλια ολόκληρα μαρμελάδα-πολτό.

Τα έβρασα 2 νεράκια για να ξεπικρύσουν για 5 λεπτά την φορά. Τα είχα τρυπήσει με σουβλάκι σε αρκετές μεριές και μετά τα έβρασα μαζί με ζαχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τα πολτοποίησα στο multi μαζί με λίγο απο το ζουμάκι τους και έγινε μια ωραίοτατη μαρμελάδα-πολτός που στόλησα το γλυκό μου.

Ξανθή είπε...

Ιωάννα σε ευχαριστώ πολύ καλή χρονιά και σε σας!!

Ξανθή είπε...

Έλενα και βέβαια το νεράντζι και το περγαμόντο θέλουν πιο πολύ ξεπίκρισμα
καλή εβδομάδα!!

Ξανθή είπε...

Μπέττυ οι δίαιτες από βδομάδα αλλά ποια εβδομάδα δε λέμε!!σε ευχαριστώ.

Ξανθή είπε...

big mama σε ευχαριστώ!!!

Ξανθή είπε...

Κική αυτό το γλυκό έπεται για πολλούς λόγους όπως ξέρεις, μόλις βρω καιρό και πορτοκάλια!!

Ξανθή είπε...

Πηνελόπη σε ευχαριστώ πολύ!!
Αμα υπάρχει θέληση και λίγη φαντασία όλα γίνονται και γρήγορα!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

λατρεμένο γλυκάκι, με φλούδα ή ολόκληρο το φρούτο το τσακίζω, ευτυχώς οι υπόλοιποι δεν το πολυτρώνε κι έτσι έχω πολλέεεεεεεεεεες μερίδες!!!
αν τα στραγγίσω και τα βουτήξω στην κουβερτούρα εκεί να δεις τι γίνεται, πριν στεγνώσουν καλά-καλά αδειάζει η λαμαρίνα!!!
μου τρέχουν τα σάλια το έφτιαξες πανέμορφο!!!!!

Ξανθή είπε...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ωραία ιδέα η κουβερτούρα για μεγάλες αμαρτίες!!!σε ευχαριστώ.

elen είπε...

Αγαπημένο γλυκάκι!!! Περάστε απ το μπλογκ μου να παραλάβετε ένα βραβειάκι που έχω για σας!!!

dhmhtra είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας.
Πάντα υπάρχει στο σπίτι γλυκό πορτοκάλι.
Φιλιά

Λίνα είπε...

Εμείς έτσι κάνουμε το περγαμόντο και το νεράντζι. Το πορτοκάλι το φτιάχνουμε με την ψίχα του αλλά....δεν μου αρέσει έτσι. Θα το δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο.
Καλή εβδομάδα.
Φιλιά.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αυτό το γλυκό το φτιάχνει μια θεία στο χωριό και μου αρέεεεεεσει παρόλο που είναι πικρό!φτιάχνει και περγαμόντο....μόνο σε εκείνη το τσακίζω,έχει το περιβόλι της με τις πορτοκαλιές της,τις λεμονιές τις....πόσο μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού!!!!!

πολλά φιλιά

maya:) είπε...

καλώς σε βρήκα!!λέω να το επιχειρήσω...ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή!!!

Ανώνυμος είπε...

Εκανα κι εγω το γλυκο πορτοκαλι.Καταπληκτικο!Συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!Αυτο που την ξεχωριζει ειναι η λεπτομερης αναλυση των συνταγων και οι πολυ ωραιες φωτογραφιες!

Ευα είπε...

Το εκανα και εγω και ηταν εξαιρετικο...τα παιδακια μου το τιμησαν δεοντως....φιλια και καλη συνεχεια με απολαυστικες συνταγες!

Ξανθή είπε...

@ Ανώνυμη: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που επιλέξατε τη σελίδα μου και τη συνταγή μου.
Χαίρομαι που σας αρέσει και για την επιτυχία του γλυκού σας.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε κι αν δεν σας πειράζει γράψτε και το όνομα σας.
Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνετε

@ Εύα μπράβο!!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ιδιαίτερα χαίρομαι που λες ότι το τίμησαν τα παιδιά σου!!

ευα είπε...

Η ανωνυμος, Ξανθη μου,ειμαι η Ευα που γραφω παρακατω.Απο λαθος μου πατησα αλλο κουμπι.βλεπεις τωρα μαθαινω το χειρισμο του η/υ.Ας παω ομως τωρα να φαω λιγο γλυκο πορτοκαλι.Εγινε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!!!Σ ευχαριστω,Ξανθη μου.Νασαι καλα να μας δινεις τετοιες συνταγες.Αυριο θα κανω τις αγκιναρες. φιλια

Ξανθή είπε...

Εύα μου μη στεναχωριέσαι καθόλου αρκεί που προσπαθείς κι ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

cheers for that! Your post has brightened my day and thus i can safely make a comment

Eleanna είπε...

Πορτοκάλι, νερατζάκι και περγαμόντο είναι τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού! Και μ'αρέσουν έτσι όπως τα φτιάχνεις, "ρολέ". Υπέροχη συνταγή Ξανθή μου! Φιλιά!

Eri είπε...

Αχ Ξανθή με ξεσηκώνεις, τρελαίνομαι για γλυκό πορτοκάλι!

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό σάιτ...
Γιατί δεν μας δείχνετε βήμα βήμα πως να δένουμε τα σιρόπια... πόσο με έχει προβληματίσει αυτό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το γλυκό σου φαίνεται εξαιρετικό! Έχει κρατήσει κ το χρώμα του! Οι φλούδες βράζονται στη μέγιστη φωτιά? Γιατί ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός με την ένταση της φωτιάς. Πρέπει δηλαδή οι φλούδες να μαλακώσουν καλά?

Ξανθή είπε...

Οι φλούδες πρέπει αν μαλακώσουν όχι όμως πολύ γιαυτό και τις τοποθετούμε για βράσιμο σε νερό που βράζει ήδη στο μέγιστο της έντασης.

fantasia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fantasia είπε...

Γειά σας, θέλω να κάνω τη συνταγή και αναρωτιέμαι αν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η εξωτερική πορτοκαλή επιφάνεια. Αν δεν την ξύσω, δεν πρόκειται να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια;

Ευχαριστώ.