25/3/12

Μπακαλιάρος τηγανητός - Σκορδαλιά


Από συνταγές τηγανητού μπακαλιάρου γεμάτη η γειτονιά.
Το να γράψω κι εγώ το θεωρούσα μεγάλη υπερβολή, ώσπου η συζήτηση για ένα γεγονός που δεν θα ξεχάσω ποτέ!! με έκανε να αλλάξω γνώμη.
Εκτός αυτού έχω ξαναπεί ότι αυτά που γράφω είναι "κληρονομιά" για τα παιδιά μου, να μαγειρεύουν συνταγές της μαμάς αλλά να θυμούνται γεγονότα!!
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το γεγονός.
28 χρόνια πριν, μέσα Απριλίου, είμαι σχεδόν έτοιμη να γεννήσω την κόρη μου (τότε δεν ήξερα αν είναι αγόρι - κορίτσι από επιλογή) και έχουμε πάει με το δίχρονο γιο μας και το σύζυγο στα "Μπακαλιαράκια" στο Γαλάτσι. Και τι θα έτρωγα εγώ, φανατική του μπακαλιάρου;; Φυσικά μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Κι έφαγα πολύ!!
Γυρίζουμε σπίτι και τότε συνειδητοποιώ ότι δεν είναι καθόλου απίθανο και να γεννήσω μέσα στις επόμενες ώρες!! Αρχίζω λοιπόν να σκέφτομαι τι θα γίνει μέσα στην αίθουσα με αναπνοές σκορδαλιάς και σκάω στα γέλια.
Βέβαια ευτυχώς δεν έγινε αυτό εκείνο το βράδυ αλλά μετά 4 μέρες!! Το γεγονός όμως αξέχαστο!
Το συζητάμε τώρα με την κόρη και γελάμε ακόμη πιο πολύ.
Παραγγελία της να τηγανίσουμε σήμερα μπακαλιάρο!!
Τον φωτογραφίσαμε και τον απολαύσαμε, για πρώτη μέρα φέτος στη βεράντα με ανοιξιάτικο ήλιο.


Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.
Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το δέρμα και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα περιττά υγρά.

Κουρκούτι ( για 500γρ μπακαλιάρου)
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
200ml σόδα αναψυκτικό
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 30 -60 λεπτά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μας να ζεσταθεί όχι να κάψει.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και με ένα πιρούνι μεταφέρουμε ένα ένα στο τηγάνι χωρίς να στραγγίζεται το κουρκούτι τους. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μας και γυρίζουμε κάθε κομμάτι όταν έχει κάνει καλή κρούστα γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.



Γυρίζουμε μια δυο φορές ( θέλουμε να ψηθεί εσωτερικά αλλά να μην καεί εξωτερικά) και βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει το περιττό λάδι.


Σερβίρουμε με σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα.



Σκορδαλιά
Εμένα μου αρέσει η σκορδαλιά με πατάτα.
Βράζω 2-3 μέτριες πατάτες (400γρ καθαρισμένες) και τις περνώ από το μύλο των λαχανικών στην ψιλή σήτα.
Σε γουδί χτυπώ 3-4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι και το μεταφέρω μετά στον πουρέ της πατάτας προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξύδι από καλό κρασί.
Ανακατεύω με το σύρμα κουζίνας 5 λεπτά τουλάχιστον δοκιμάζοντας για την προσθήκη λαδιού ξυδιού.
Για αυτή την ποσότητα πατάτας έβαλα 100ml ελαιόλαδο και 50ml ξύδι.
Η εναλλακτική λύση είναι να χτυπήσουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και λάδι και στη συνέχεια να προστεθούν οι πατάτες σε μικρά κομμάτια συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτοντας λάδι και ξύδι δοκιμάζοντας.

Τώρα μου έχει μπει στο μυαλό να φτιάξω κάτι σαν μους αγκινάρες με σκόρδο, όπως κάνω την ταραμοσαλάτα με αγκινάρες. Όταν το υλοποιήσω θα το μοιραστώ μαζί σας.

19 σχόλια:

Όστρια είπε...

Ηπαλιά καλή συνταγή...Κάθε 25η Μαρτίου είναι ασυζητητί το φαγητό μας φτιαγμένο από τα χεράκια της μαννούλας μου...Καλό βράδυ,Ξανθή...

ΕΛΕΝΗ είπε...

Ξανθή μου κλασσική αγαπημένη συνταγή!Το τραπέζι καλοστρωμμένο με υπέροχα φαγητά!!!
Γέλασα πολύ στην αρχή, φαντάζεσαι λοιπόν αν γεννούσες εκείνη τη μέρα τι θα γινόταν ε;;;
Πολλά φιλιά και του χρόνου με υγεία!!!

Catherine είπε...

Dear Blondee, That story was fun and good memories to share with your daughter.
A wonderful fried cod recipe. This is one of my favorite fish to eat. Blessings my dear, Catherine xo

eleni είπε...

Αγαπημένη συνταγή!!! Και του χρόνου!
Χρόνια πολλά με υγεία!!!
Καλό βράδυ!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και του χρόνου, να στε καλά, να περάσετε και πάλι όμορφα!!

Μarion, είπε...

Μπράβο Ξανθή μου και του χρόνου ναστε καλά. Πολύ ωραίος ψημένος ο μπακαλιάρος σου. Το κουρκούτι σου πολύ καλό.

Ωραία η ιστορία σου πριν γεννήσεις..:)..Πως τα συνδυάζουμε όλα με το φαϊ ε?

Φιλιά

Marina είπε...

Αγαπημένο φαγητό και καθιερωμένο για την οικογένειά μου και στις δύο εθνικές γιορτές!!!

Στέλλα Μαρκοπούλου είπε...

Όμορφες αναμνήσεις δεμένες με ένα τόσο ευχάριστο γεγονός.
Φιλιά.

misirloumisirlou είπε...

Αγαπημενη παραδοσοακη συνταγη!
Το κουρκουτι φαινεται πολυυυ αφρατο!!
....σιγουρη επιτυχια αφου ειναι απο τα χερια σου!Καλη σου εβδομαδαααααα

Ευα είπε...

Καλημερα Ξανθη μου και καλη βδομαδα.Χθες που γιορταζα και ειχα τραπεζι σε φιλους,εκανα μπακαλιαρο με χορτα και τηγανιτο με σκορδαλια.Ακολουθησα τη συνταγη σου κατα γραμμα και εγινε εκπληκτικη.Α!!νασαι καλα Ξανθη.Ευχαριστω πολυ

Marί είπε...

Κλασσικός και υπέροχος ο μπακαλιάρος, να είστε καλά να απολαμβάνετε οικογενειακές στιγμές στο καλοστρωμένο τραπέζι σας.
Φιλιά

Helen Gr είπε...

Καλημέρα, Ξανθή μου!
Υπέροχος και παραδοσιακός και με σκορδαλιά σπιτική, θαύμα!
Και του χρόνου με υγεία!

Ερμιόνη είπε...

Αυτές είναι οι εμπειρίες που αξίζει να θυμόμαστε!! Θα είχε πολύ πλάκα πάντως αν είχες γεννήσει μετά από τέτοια κατανάλωση σκορδαλιάς!!
Φιλιά πολλά!

Ξανθή είπε...

Και του χρόνου σε όλες με Υγεία στα σπιτικά σας!!
Εύα Χρόνια σου Πολλά!!!
Σας ευχαριστώ πολύ!!

Vita είπε...

Και του χρόνου Ξανθή μου! Λοιπόν πραγματικά γέλασα με την ιστορία σου και θεωρώ ότι θα έπρεπε να τη δώσεις σε σεναριογράφο κωμικής σειράς. Θα έβγαζε πολύ γέλιο μια σκηνή σαν αυτή που περιγράφεις :-)

Tante Kiki είπε...

Και του χρόνου Ξανθή μου!!!

xristin είπε...

Είπες Μπακαλιαράκια;
Τι μου θύμισες καλέ!
Ήταν το στέκι μας για χρόνια!
Ακόμα βρωμάω και ζέχνω από την σκορδαλιά τους!

Εφη είπε...

Κλασσικό φαγάκι τέτοια μέρα! Επιβάλλεται! Ωραία ιστορία, για φαντάσου να συνέβαινε...χααχααχα!!!

Katerina είπε...

Και του χρόνου Ξανθή μου! Ο μπακαλιάρος τέλειος και οι αναμνήσεις που τον συνοδεύουν ακόμα καλύτερες!